Bu konumuzda network kurmak için gerekli temel donanımların neler olduğu konusunda gerekli bilgileri sizler ile paylaşacağım. Bilgisayar ağları söz konusu oduğunda en temel donanım tabiki bir bilgisayardır. Kısa mesafeler içerisindeki haberleşme bilgisayarları birbirine bağlayarak yapılabilirken daha uzun mesafeler ve hizmet sunma söz konusu olduğunda aktif network cihazlarına olan ihtiyaç artar. Şimdi networklerde yaygın olarak kullanılan cihazlara daha yakından göz atalım.
1. Bilgisayar:
Bilgisayar hepimizin bildiği gibi network’lerde son nokta (end point/host) olarak görev yapar. Network’e bağlanacak olan bir bilgisayarın en azından bir network kartı olmalıdır. Kullanılan network iletim ortamına bğlı olarak network kartları çeşitlilik göstermektedir.
Kablo çeşidi fiber optik olan bir network’e bağlanmak için fiber optik bir network kartına, UTP(Cat-5) olan bir networke bağlanmak içinse ethernet uyumlu bir network kartına ihtiyaç vardır.
Network kartı çeşitleri şu şekildedir:
1. 10/100 Mbps Ethernet(F/O, UTP)
2. 1/10 Gbps Ethernet(F/O, UTP)
3. Wireless adapter
Bilgisayarlar bir networkte hem istemci hem de sunucu (client/server) olarak çalışabilirler. Sonuçta sunumcu olarak çalışan bir bilgisayar bir hizmeti sunacağından kullanılan network kartı hızlı ve sunulacak hizmet ile uyumlu olmalıdır.
2. Switch(Anahtar):
Switchler teknolojinin gelişmesi ile Bridge, Repeater ve Hubların yerini almış LAN bağlantılarında yaygın olarak kullanılan cihazlardır. Switchler layer-2 seviyesinde çalışan LAN içerisindeki paketlerin yönlendirilmesi amacıyla kullanılır.
Aynı subnet içerisindeki bilgisayarların MAC adresine bağlı olarak kaydı switch tarafından tutulur ve aynı subnet içerisinde paket yönlendirmeleri switch üzerinden yapılır.
Şekil-1 de detaylı olarak bir switch in çalışması gösterilmiştir.
![]() |
![]() |
3. Router:
Router farklı subnetler arasında yönlendirme işlemi yapan gelişmiş cihazlardır. Router MAC adresi kaydı yapmaz, bunun yerine bağlı olduğu networkten bir IP adresi ataması yapmak suretiyle iletişim paketlerini kendisine direkt olarak bağlı olan network’lere ya da routing table daki kurallara göre başka router/networklere yönlendirir.
Routerlar güçlü işlemcilere yüksek bellek kapasitesine sahip cihazlardır. Router üzerine gelen bir IP datagram’ı yönlendirilmeden önce geldiği router bacağındaki MAC adresi ile MAC adres değişimine uğrar ve yönlendirilir. Routerlar kendisine doğrudan bağlı olan networkleri bilir.
4. Firewall:
Firewall (güvenlik duvarı), genellikle LAN ağlarının çıkış bacağında istenmeyen paketleri önlemek için kullanılan özel cihazlardır.
Geleneksel bir güvenlik duvarı üzerinde tanımlanan konfigürasyona gore belli adreslerden gelen paketlere izin verirken diğer tüm paketleri engellemekteydi. Günümüzde NGFW (Next Generation Firewall)‘ lar ile sadece adres bazlı olarak değil içerik bazlı olarak erişimler engellenebilmektedir.
Bu şekilde daha etkin güvenlik sağlanmaktadır. Güvenlik duvarları içerik taraması, engelleme özelliklerinin yanında bir router gibi yönlendirme de yapabilmektedir.
Emre Çağlar HOŞGÖR