SMI-S ile SCVMM 2012 R2 Storage Yönetimi – 1

Storage Management Initiative – Specification (SMI-S),  disk depolama birimlerininin yönetilmesi için kullanılan bir standarttır ve bir çok storage firması tarafından desteklenmektedir.  ISCSI Target rolunü bünyesinde barından Server 2012 ‘de SMI-S özelliğini desteklemektedir.

System Center Virtual Machine Manager 2012 SP1 ile birlikte gelen en dikkat çekici özelliklerden biriside SMI-S ile storage yönetiminin konsol üzerinden yapılabilmesine imkan sağlamasıdır. Evet yanlış duymadınız SCVMM konsolu yardımıyla LUN’ lar oluştura bilir, hostlara atayabilirsiniz. Hatta bu LUN ların Snapshotlarını yada Clone ‘larını oluşturabilirsiniz.

00

SCVMM ile ISCSI target rolünün iletişimi için SMI provider servisine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yüzden Server 2012 işletim sistemi kullananlar Microsoft ISCSI Target SMI-S Provider yazılımını bu role sahip sunucular üzerine kurmalıdır ve sonrasında mutlaka KB2770917 yaması yüklenmelidir. Server 2012 R2 işletim sistemi bu özelliğe varsayılan olarak sahip olduğundan gerek yoktur. Yazılımı VMM kurulum medyası içerisinden yada VMM in kurulu olduğu dizinden temin edebilirsiniz.

Not : SMI-S Provider yazilimini kesinlikle ama kesinlikle SCVMM hostuna yüklemeyiniz.

smi-s-manage (1)

Bu özellikleri anlatırken kullanılacak olduğum LAB ortamımda, iki adet cluster olarak çalışan Hyper-V Server 2012 R2, bir adet ISCSI target rolü aktif edilmiş sunucum ve bir adet SCVMM 2012 R2 yazılımına sahip sunucum vardır. ISCSI networküm, LAN ortamından izole edilmiştir.

iscsismilab

İşlemlerimize Storage’ mızı SCVMM ortamımıza tanıtırken kullanacağımız Run As Accout’u oluşturarak başlıyoruz. Securıtiy menüsünden Create Run As Account linkine tıklıyoruz.

smi-s-manage (2)

Bu iş için oluşturduğumuz kullanıcıyı tanımlıyoruz.

smi-s-manage (3)

Aynı zamanda bu kullanıcıyı ISCSI Target rolüne sahip olan sunucuda Local Administrators grubuna ekliyoruz.

smi-s-manage (4)

Gerekli ön hazırlıkları tamamladığımıza göre SCVMM konsolu üzerinden Add Resource butonundan Add Storage Devices menüsüne ulaşıyoruz.

smi-s-manage (5)

SAN and NAS Devices Discovered and Managed by a SMI-S Provider seçeneği ile devam ediyoruz.

smi-s-manage (6)

Protocol tabından SMI-S WMI seçeneği seçiyoruz ve ISCSI Target IP adresini veya Tam ismini giriyoruz. Oluşturmuş olduğumuz Run As Account bilgisini girerek devam ediyoruz.

smi-s-manage (7)

Discover işleminin bitmesini bekliyoruz ve bittiğinde Next ile ilerliyoruz. Eğer bu ekranda hata alırsak olası iki problemimizden ilki Run As Account yetkilerinde veya oturum açma bilgilerinde hata olmasıdır. Ikincisi ise iletişimde kullanılan port güvenlik duvarı veya antivirüs uygulamalarına takılmış olmasıdır.

smi-s-manage (8)

Storage üzerindeki Pool lar bu ekranda karşımıza gelecektir. VMM ile yönetmek istediklerimizi seçiyoruz. Eğer daha önceden Classification bilgisi oluşturulmamış ise Create Classification butonuna tıklıyoruz.

smi-s-manage (9)

Benim SSD ve SATA disklerden oluşan bir ortamım olduğundan ben bu şekilde bir tanımlama ile devam ediyorum.

smi-s-manage (10)

Next ile devam ediyoruz.

smi-s-manage (11)

Özet bölümüne göz atıyoruz ve işlemleri Finish butonuna basarak bitiriyoruz.

smi-s-manage (12)

Storage – Classifications and Pools menüsünden artık Storage bilgilerine ulaşabiliriz.

smi-s-manage (13)

Makalemizin ilk bölümünü tamamladık. İkinci bölümde LUN lar oluşturup bu Lunların Hyper-v hostlarımız tarafından kullanımını detaylı olarak inceleyeceğiz.

SMI-S ile SCVMM 2012 R2 Storage Yönetimi – 2 makalesine ulaşmak için tıklayınız.

Ersin CAN

About the Author

Ersin CAN

#IT Manager #Bilişimsever #vExpert #Baba

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir