Active Directory Sites and Services Ayarları

Active Directory fiziksel  yapısını oluşturan siteleri yönetmek için Active Directory Sites and Services konsolu kullanılır. Bu konsol bize Global Katalog ve Replikasyon trafiğini yönetmemize yardımcı olur. Konsola ulaşmak için Server Manager – Tools – Active Directory Sites and Services menüsüne girilir.

Active-Directory-Site-Ayarlari (1)

Active Directory Domain servisi kurulumu sonrası kurulan ilk Sitenin ismi Default-First-Site-Name olarak gözükecektir.  Domani oluşturan DC lerde bu site içerisinde barındırılmaktadır.

Active-Directory-Site-Ayarlari (2)

Tek lokasyonlu bir yapıda site yapısının bu şekilde kalmasının hiçbir sıkıntısı yoktur. Fakat çok lokasyonlu bir yapıda ise her site için mutlaka bir tanımlama yapılmalıdır. Bu tanımlama işleminin başlıca sebepleri;

  1. Sitelar arası replikasyon trafiği Site yapısına göre belirlenir aksi durumda sistem belirli zamanlarda değil sürekli replikasyon yapma ihtiyacı duyacak ve hattın verimsiz kullanımına sebep olacaktır.
  2. Active Directory yapısının yönetimi kolaylaşacaktır.
  3. Kullanıcıların bulunduğu lokasyondaki DC üzerinde oturum açması sağlanacak böylelikle Logon işlem süreleri kısalacak ve kesintisiz çalışması sağlanabilecektir. Aksi durumda A lokasyonunda bulunan kullanıcı B lokasyonundaki DC üzerinde oturum açma isteği gönderecek ve bu istek kullanıcıya kötü bir servis hizmeti olarak geri dönecektir ayrıca sitelar arasındaki data hattının performansını kötü yönde etkileyecektir.

Şimdi aşağıdaki örnek senaryoya göre var sitelarımızı düzenleyelim olmayanları ise oluşturalım.

Active-Directory-Site-Ayarlari (3)

  1. Varsayılan olarak oluşturulan Default-First-Site-Name site bilgisinin üzerinde sağ tıklayarak Rename menüsüne tıklıyoruz ve ismini Merkez-Istanbul olarak değiştiriyoruz.

    Active-Directory-Site-Ayarlari (4)

  2. Sites menüsü üzerinde sağ tıklayarak New Site menüsüne tıklıyoruz.

    Active-Directory-Site-Ayarlari (5)

  3. Site ismi olarak Fabrika-Balikesir giriyoruz ve OK ile devam ediyoruz.

    Active-Directory-Site-Ayarlari (6)

  4. Site’ın yaratıldığına dair bilgilendirme penceresi açlıyor. Bu pencerede anlatılanları kısaca özetlersek; Oluşturulan site’ı diğer sitelara birleştiren bir link olduğuna emin olmamız, bu site’ a özel subneti oluşturmamız ve daha önceden bu Site ‘a özel bir DC var ise onu yerine taşımamız gerektiği anlatılıyor.

    Active-Directory-Site-Ayarlari (7)

  5. İkinci ile Dödüncü adımlar arasını Arge-Izmır Lokasyonu içinde yapıyoruz. Sonrasında Site yapımız aşağıdaki gibi görünmelidir.

    Active-Directory-Site-Ayarlari (8)

  6. Şimdi bu Site’ lara ait olan Subnetlerimi tanımlayalım. Subnet klasörü üzerinde sağ tıklıyoruz ve New Subnet Menüsünü açıyoruz.

    Active-Directory-Site-Ayarlari (9)

  7. Prefix hanesine Network adresi girilir ve hangi site ile ilişkili ise alttaki menüden seçilir.

    Active-Directory-Site-Ayarlari (10)

  8. Diğer lokasyonlara da yedinci adımdakine benzer subnet tanımlaması yapılır. İşlemler tamamlandığında ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

    Active-Directory-Site-Ayarlari (11)

  9. Son olarak daha önceden kurulmuş olan uzak lokasyonlara ait DC sunucularını ilgili site ‘lar ile ilişkilendirmeliyiz. Bunun için ilgili sunucu üzerinde Move menüsüne girilir ve ilgili site seçilir.

    Active-Directory-Site-Ayarlari (12)

  10. Yeni ADC kurulumlarında ise kurulum aşamasında sunucunun lokasyonu seçilir. Eğer subnet ayarları doğru yapılmış ise zaten doğru lokasyon varsayılan olarak seçili gelir.

    Active-Directory-Site-Ayarlari (13)

Bir sonraki makalemizde Site’ lar arasındaki replikasyon tarafiğine göz atıyor olacağız.

About the Author

Ersin CAN

#IT Manager #Bilişimsever #vExpert #Baba

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir