SharePoint Site Koleksiyonu Denetim Ayarları

(How To Configure Site Collection Audit Settings in SharePoint)

 SharePoint site koleksiyonu yöneticilerinin yoğun olarak maruz karşılaştığı sorulardan biri de “Benim belgelerimi kim sildi?”, “Benden habersiz birisi listelerimi mi güncelliyor?” tarzında sorulardır. Bu gibi durumlarda yararlanacağımız ve sitelerimizin takibi ve denetimi açısından olmazsa olmazımız “Site Koleksiyonu Denetim Ayarlarını (Site Collection Audit Settings)” düzgün bir şekilde konfigüre etmek ve bu ayar sonucunda elde ettiğimiz raporları takip etmek olacaktır. Varsayılan “Default” olarak bu ayarlar yapılmamış olarak gelir. Bu makalemizde basitçe ayarların yapılmasını ve rapor almayı birlikte göreceğiz…

Öncelikle ana sitemizde site ayarlarına tıklıyoruz.

 

SPAuditSettingsFoto_1

 

 

“Site Collection Administration” başlığı altındaki “Site collection audit settings” e tıklıyoruz.

SPAuditSettingsFoto_2

 

 

Açılan sayfada ayarlarımızı aşağıdaki gibi yapıyoruz. Eğer kaydedilen log ların bellekte çok fazla yer tutmasını istemiyorsak, otomatik olarak denetim kayıtlarını düzenleme “Automatically trim the audit log for this site?” seçeneğine “Yes” diyoruz. “Audit Log” ların ne kadar gün tutulacağını belirtiyoruz ve izinlerini sadece yöneticinin görebileceği bir belge kitaplığını varsayılan rapor kayıt yeri olarak gösterebiliyoruz. Ne tür hareketlere ait kayıtların tutulmasını istediğimizi (Edit, Delete, Move vs.) işaretliyoruz.

SPAuditSettingsFoto_3

 

Liste, kitaplık ve site ile ilgili ilaveten izlemek istediğimiz seçenekler varsa işaretleyip “OK” butonuna tıklıyoruz.

SPAuditSettingsFoto_4

 

Daha sonra “Site Collection Administration” başlığı altında “Audit log reports” bağlantısına tıklıyoruz.

SPAuditSettingsFoto_5

 

Açılan sayfadan hangi kayıtlara bakmak istediğimizi seçiyoruz. Ben aşağıda silinen nesneleri görmek istediğim için “Deletion” bağlantısına tıkladım.

SPAuditSettingsFoto_6

 

Daha önceden ayarlarda göstermiş olduğumuz varsayılan kitaplığı gösteriyor. İstersek bu aşamada da kayıt yerini değiştirebiliriz.

SPAuditSettingsFoto_7

İlk seferde aşağıdaki gibi hata ekranı alırsanız üzülmeyin. Bunun sebebi aşağıda da yazdığı gibi raporda hiçbir kaydın bulunmamasıdır.

SPAuditSettingsFoto_8

Ben sizin için bir belge yükleyip daha sonra da silme yaptım. Aynı işlemi bir  daha gerçekleştirdiğimde ise aiağıdaki gibi işlemin başarı ile sonuçlandığını görebiliriz.

SPAuditSettingsFoto_9

 

İstediğimiz belge kitaplığının içinde silme işlemine ait raporu görebiliriz.

SPAuditSettingsFoto_10

Bu raporda, önce silinen nesnelerin bir özeti karşımıza çıkar, excel belgemizde alt sekmelerden ikincisinde ise silinen nesneye ait ID bilgisi silinme zamanı ve silene ait kimlik bilgisi görülebilmektedir.

Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere…

Murat GÜL

About the Author

2 thoughts on “SharePoint Site Koleksiyonu Denetim Ayarları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir