Sharepoint 2013 Kullanıcı İzinlerinde Anonim Kullanıcıyı Aktif Hale Getirme

Sharepoint 2013 Kullanıcı İzinlerinde Anonim Kullanıcıyı Aktif Hale Getirme

(How To Enable Anonymous Users in Sharepoint 2013)

   Sharepoint sitesinde izin (site permissions) planlaması yapılırken, dikkat edilmesi ve öncelikle planlanması gereken kulanıcı gruplarından biri de “Anonim Kullanıcılar (Anonymous Users)” dır. Herhangi bir kimlik doğrulamasına (authentication) ve giriş yapmaya (Sign in) ihtiyacı olmayan, fakat sitemizi görmesini istediğimiz, hatta katkıda bulunmasını istediğimiz kullanıcı tipidir anonim kullanıcı… (Anketler(surveys), forumlar ve tartışmalar (discussion boards) vb…)

   Anonim kullanıcıları aktif etmek istedik. Bunun için ana sitemizde “Settings-Site Settings” e tıkladık.

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_1

   Açılan pencerede de Site Permissions’ a tıkladık.

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_2

   İzinler bölümünde anonim kullanıcıyı düzenleyebileceğimiz bir yer göremedik.

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_3

   Anonim kullanıcı işlemlerini yapabilmek için öncelikle “Central Administration” sayfamızı açıyoruz. Ve “aşağıda da görüldüğü gibi “Manage web applications” a tıklıyoruz.

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_4

   Açılan pencerede anonim kullanıcıya izin vereceğimiz web uygulamamıza tıklıyoruz. Bu tıklama sonucunda yeni bir sayfa açılmayacak sadece üst kısımdaki Ribbon menüleri o uygulama için aktif hale gelecektir.

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_5

   Aktifleşen Ribbon menülerinden “Security” sekmesinde bulunan “Authentication Providers” a tıklıyoruz.

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_6

   Açılan pencereden “Default” authentication provider’a tıklıyoruz.

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_7

   “Anonymous Access” karşısındaki “Enable anonymous access” kutucuğunu işaretliyoruz ve diğer kısımları olduğu gibi bırakıyoruz.

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_8

   “Save” butonuna basıp kayıt için bekliyoruz.

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_9

   Ayarlar kaydolduktan sonra, Authentication providers küçük penceresini kapatıyoruz.

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_10

   Şimdi artık sitemize gidip izn ayarlarına tekrar bakabiliriz. Ana sitede “Settings-Site settings” e tıklıyoruz.

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_11

   Tekrar “Site Permissions” a tıklıyoruz.

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_12

   Artık Ribbon menüsünde yönetimini yapabileceğimiz “Anonymous Acess” butonunu görebiliyoruz. Butona tıklıyoruz.

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_13

   Anonim kullanıcının görebileceği, ulaşabileceği alanın sınırlarını belirliyoruz. Bütün siteye veya sadece liste ve library lere ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ben burada bütün siteye ulaşsın dedim.
9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_14

   Diğer kutucuğu olduğu gibi bırakıp “OK” e basıyoruz.

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_15

   Artık anonim kullanıcılarımıza da bu site üzerinde yaşama hakkı verdik. Aşağıda da görebileceğiniz gibi Anonim kullanıcılar tüm web sitemizi görebiliyor. (mu acaba? Deneyelim…)

Anonim_16

   Gördüğünüz gibi sitede “Sign out” olup yeniden bağlandım. Herhangi bir sign in olmama rağmen bütün site önümüzde…

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_17

   Bu hakkı tekrar kaldırmak istediğidinizde site izinlerinde bir şey yapmanıza gerek yok. Central Administration sayfasından hakkı kaldırmamız yeter. Fakat şunu hatırlatmak isterim ki, Central Administration sayfasından kaldırmamız, sadece ana sitede değil bütün alt sitelerde de anonim kullanıcı ile ilgili ayarlar yapmamızı engelleyecektir.

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_18

   Sitede herhangi bir ayar yapmamamıza rağmen anonim kullanıcı izni uçtu gitti.

9_Sharepoint2013_AnonimKullaniciFoto_19

   Artık anonim kullanıcı izinleri ile ilgili ayarları nasıl yapacağınızı biliyorsunuz. Kullanıcı adımıza tıklayıp “Sign out” olurken bu menüde “Sign in as a different user” seçeneğinin olmadığını gördüm. Bir sonraki makalemizde Sharepoint 2010 ve 2007 de bulunan, fakat ilginç bir şekilde 2013 te bulunmayan, çok kullanışlı olduğunu düşündüğüm “Sign in as a different user” yani başka bir kullanıcı adıyla giriş yapma seçeneğini nasıl ekleyeceğimizi göstereceğim.

Görüşmek üzere…

Murat GÜL

About the Author

8 thoughts on “Sharepoint 2013 Kullanıcı İzinlerinde Anonim Kullanıcıyı Aktif Hale Getirme

    • Author gravatar

      Bence bir kitap yazmalısınız, anlattıklarınızdan daha güzel bir türkçe kaynak yok henüz piyasada

    • Author gravatar

      Güzel bir makale, ellerinize,yüreğinize sağlık. Peki bu anonim kullanıcılara özel bir görünüm oluşturabilir miyiz? masterpage’i kullanıcılara özel tanımlamamız mümkün müdür? bir de masterpage değiştirme makalenizde seattle.html dosyası vardı bende sadece .master dosyaları var html dosyasını göremiyorum, onu nasıl geri getirebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim. Kolay gelsin

      • Author gravatar

        Yorumunuz için teşekkürler… Anladığım kadarı ile SP Designer ile Masterpages a baktığınızda göremediniz seattle.html yi… Aynı bölümde sol taraftaki navigasyon menüde All Files içinde ‘_catalogs’ > ‘masterpage’ içerisine de bakabilir misiniz?

        • Author gravatar

          Bir de en önemlisi bu dosyaları top level site altında aramanız… Ana mantık olarak html ler master ları oluşturur. Yani bir html yi kopyalar ve ismini değiştirerek aynı yere kaydederseniz o html kendi ile aynı isimde .master ını oluşturur…

      • Author gravatar

        Ayrıca Anonim Kullanıcıya özel görünüm için koda girip özelleştirilmiş bir sharepoint kullanmanız gerekir ki bu kısımda çok fazla bilgiye sahip değilim yani çok iyi bir kodcu değilim. Fakat ana sayfanızdaki web partlar herhangi bir liste elemanı (list, library, calendar, survey vs.) içeriyorsa o listenin izinlerinden anonim kullanıcı izinlerini düzenler ve görmelerini engelleyebilirsiniz…

        • Author gravatar

          Cevaplar için teşekkürler, Design Manager kısmını biraz kurcaladığımızda master page ve page layoutlarla ilgili düzenlemeler yapılabileceğini farkettim. Dediğiniz gibi bir html dosyasını masterpage veya layout için kullanabiliyoruz. Sharepoint designer’dan bir html dosyası ekleyip bu html kodlarının içine bir contentplaceholder atarak da biri sayfayı düzenle dediğinde sadece contentplaceholder kısmını düzenleyebilir duruma geliyor. Hatta design managerdan masterpage önizleme kısmına gelip burada parçacıklar kısmını açınca masterpage içerisine ekleyebileceğimiz dinamik sharepoint ögelerinin html kodlarını oluşturabiliyoruz. Biraz karışık oldu ama bende öğrendiklerimi paylaşayım dedim 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir