Önceki iki makalemizde izin seviyelerini (Permission Levels) ve Active Directory üzerinde izinler ile ilgili yapmamız gereken işlemleri öğrendik. Get-itlabs şirketimizin iki adet alt bölümü olacağını söylemiştik. İnsan Kaynakları ve Muhasebe…
Şimdi bu alt siteleri oluşturmaya başlayabiliriz. Bunun için Settings menüsünden Site Content’e tıklıyoruz.
Açılan pencerenin en altında bulunan “new subsite” linkine tıklıyoruz ve yeni alt sitemizi oluşturmaya başlıyoruz.
Sitemizle ilgili bilgileri (Site Adı, Açıklaması, URL adresi, Template, Site İzinleri, Navigasyon Bilgileri ) giriyoruz.
Yukarıda da görülebileceği gibi Template ler kısıtlı, ana sitemizin Template i olarak “Publishing Portal” seçtiğimiz için diğer template leri göremiyoruz. Eklediğimiz sitenin Team Site template ine sahip olmasını istiyorsak, yapmamız gereken adımları başka bir makalemde anlatacağım.
İzinler ile Navigasyonla ilgili ayarları aşağıdaki şekilde ayarlayıp “Create” butonuna basıyoruz.
İzinleri neden değiştirmedik, çünkü bir sonraki makalemizde bu oluşturduğumuz alt sitelere ayrıca izin ayarlaması yapacağız. Bu kısımda ayar yapmamıza gerek yok, bu şekliyle ana sitenin izinleri “Inherit” edecektir yani oluğu gibi aynı izinleri kullanacaktır.
Artık yeni alt sitemiz hazır. Sadece Publish it linkine tıklayarak artık herkes tarafından görülmesini sağlıyoruz.
URL adresinden de anlayacağınız gibi İnsan Kaynaklarına ait Publishing Site hazır.
Aynı şekilde Muhasebe bölümü içinde gerekli bilgileri girerek yeni bir subsite daha oluşturuyoruz. Bunun için ana site content’i içerisinde iken “new subsite” demeniz gerektiğini hatırlatayım. Aksi halde İnsan Kaynakları sitesinde iken bu adımı yaparsanız, İnsan Kaynakları sitesine alt site yaratacağınızı unutmayınız.
Aşağıdaki görüntüde görüldüğü üzere ana sitede alt sitelerin linkini göremiyoruz. Görebilmek için ana sitemizde Navigation ayarlarını değiştirerek alt siteleri göstermesini sağlayacağız. Bu adımı aşağılarda görebileceksiniz.
Bunun için ana sitede “Settings” menüsünden “Site Settings” e tıklıyoruz ve açılan pencereden “Look and Feel” başlığı alında bulunan “Navigation” linkine tıklıyoruz. Eğer Navigation linkini göremiyorsanız Settings-Site Settings‘e tıklıyoruz. Site Actions başlığı altından “Manage Site Features” a tıklayarak karşımıza çıkan özelliklerden “Sharepoint Server Publishing” özelliğini aktif ediyoruz.
Açılan sayfada “Global Navigation” başlığının yanındaki ayarlardan Structural Navigation Radio butonuna tıklıyoruz ve Show Subsites yanındaki kutucuğu işaretliyoruz. Ve ardından “OK” e basıyoruz.
Ve işte gördüğünüz gibi artık ana sitemizde navigation şeritinde alt sitelerimizin de linklerini görebiliriz. Tabi alt siteleri oluştururken ana site ile aynı navigation şeritini kullan dediğimiz için, alt sitelerde de aynı linklere ulaşabileceğiz.
Bir sonraki makalemizde oluşturduğumuz Sharepoint 2013 Sitelerinde Active Directory üzerinde oluşturduğumuz gruplara nasıl izinleri (Site Permissions) atayabileceğimizi öğreneceğiz.
Tekrar görüşmek dileğiyle…
Murat GÜL