Hyper-V Server 2012 R2 Kurulumu

                Microsoft Hyper-V Server tamamen ücretsiz olan bir sanallaştırma altyapısı ürünüdür yani Hypervisor olarak isimlendirdiğimiz katmandır. Bildiğiniz gibi Hyper –V kullanabilmek için öncelikle Windows Server ailesinden bir işletim sistemi kurup sonrasında Hyper-V rolünü aktif hale getiriyoruz. Bu yüzden de birçok platformda, Hyper-V tam olarak gerçek bir Hypervisor olmadığı bundan dolayı da kararsız çalışabileceği ya da Footprint şeklinde isimlendirilen işletim sistemi dosyalarının çok büyük olduğu bunun ise güvenlik açıklarına sebep olabileceği eleştirileri gelmektedir.

                Belki de bu tür eleştirilerden kurtulmak ve rakipleriyle yarışı kızıştırmak adına çıkartılmış bir üründür Hyper-V server. Bu server işletim sistemi ailesinde File Server, DHCP, DNS vb hiçbir rol aktif edilemez. Sadece Hyper-V rolünün çalışması için gerekli işletim sistemi dosyaları vardır böylelikle footprint boyutu çok küçüktür. Bu sayede Sadece Hyper-V ile ilgili veya temel güvenlik güncelleştirmeleri alınacağı için daha güvenli ve daha kararlı bir sanallaştırma altyapısı oluşturulabilecektir.

                Hyper-V serverı, Role olarak eklenen Hyper-V sunucudan ayıran iki önemli faktör vardır;

GUI: Hyper-V Server’ ın sadece core sürümü vardır ve grafiksel kullanıcı ekranı yoktur. Bu yüzden kullanımı zordur. Fakat temel sunucu ayarlarını yaptıktan sonra bütün işlemler uzak yönetici araçları ile kolayca yapılabilmektedir.

Lisans: Bilindiği gibi Windows Server Standart sürüm lisansı ile ekstradan iki sanal sunucu daha lisanslanabilmekte, Datacenter sürümünde ise sınırsız sanal sunucu lisansına sahip olmaktayız. Hyper-V server ailesinde ise bütün sanal sunucuların kendisine ait lisansı olmak zorundadır.  Bu durumda ihtiyaçlarımızı iyi değerlendirmeliyiz. Eğer kurumun elinde zaten Server 2012 işletim sistemi öncesi Windows Server lisansları var ve upgrade işlemi gündem de değil ise Hyper-V Replika, Live Migration gibi Hyper-V V3 özelliklerini kullanmak için Hyper V Server sürümü fazlasıyla yetecektir.

Kurulum için gerekli sistem özellikleri;

Kurulum için gereksinimler Windows Server 2012 R2 ile aynıdır.

  • 1.4 GHz veya daha hızlı 64-bit işlemci
  • 512 MB RAM
  • Boş sabit disk alanı 32 GB
  • DVD sürücü ve kurulum medyası. (Buradan indirilebilir)
  • Tercihen birden fazla network adabptoru.

Kurulum Adımları

1. Kurulum medyası sunucunun DVD sürücüsüne takılır ve sunucu DVD sürücüsü ile boot edilir.

2. Dil ve bölgesel ayarları seçiyoruz. Kişisel tavsiyem bu tür altyapı sistemlerinde İngilizce dilini seçmeniz çünkü çoğu zaman öngörülemeyen bir çok hatanın önüne bu şekilde geçmiş oluyorsunuz.HyperV-Server-Kurulumu (1)

 3. Install Now butonuna basıyoruz.

HyperV-Server-Kurulumu (2)

4. Lisans sözleşmesini kabul ederek devam ediyoruz.

HyperV-Server-Kurulumu (3)

 5. Custom seçeneği ile devam ediyoruz.

HyperV-Server-Kurulumu (4)

 6. Kurulum yapılacak lokasyonu seçiyoruz. Benim tek diskim olduğu için Next ile devam ediyorum.

HyperV-Server-Kurulumu (5)

 7. Kurulumun bitmesini bekliyoruz.

HyperV-Server-Kurulumu (6)

 8. Kullanıcı adı ve şifre belirliyoruz.

HyperV-Server-Kurulumu (7)

 9. Sunucumuz açıldığında sconfig olarak isimlendirdiğimiz temel server ayarlarını yaparken kullanacağımız pencere bizi karşılıyor.

HyperV-Server-Kurulumu (10)

 Kurulum işlemi burada bitti. Bir sonraki makalemizde temel ayarların yapımını ve ilk sanal sunucumuzun yaratılmasını göreceğiz.

About the Author

Ersin CAN

#IT Manager #Bilişimsever #vExpert #Baba

1 thought on “Hyper-V Server 2012 R2 Kurulumu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir