EMC VNX Storage NFS Konfigürasyonu

EMC Unified Storage ailesinde, NFS türü datastore lar oluşturulabilmektedir. Bu yazımızda, VNX VG2 üzerinde bu işlemlerin nasıl yapılabileceğine kısaca bir göz atalım.

EMC konsolu üzerinde, Storage – Storage Config – File System menüsüne giriyoruz.

vnx-nfs-datastore (1)

Create butonuna basıyoruz ve karşımıza çıkan pencerede, File System için gerekli olan alanları dolduruyoruz. Bu alanların tek tek ne işe yaradığı anlatmama sanırım gerek yok. Sadece burada önemli olan konu ve sonrasında değiştirilemeyen seçenek olan VAAI nested Clone support seçeneğidir. Bu seçenek ile özellikle sanal masaüstü uygulamalarında kullanılan Linked Clone işlemlerinde ciddi bir performans artışı kazanılabilmektedir. Fakat bu seçeneğin tam olarak çalışabilmesi için EMCNasPlugin eklentisinin sunucularınıza kurulması gerekmektedir.

File Sistem için isim, boyut, tür belirledikten sonra Apply butonuna basarak çıkıyoruz.

vnx-nfs-datastore (2)

Oluşturmuş olduğumuz bu File Systemi kullanıma açmak için Storage – Shared Folder – NFS linkine tıklıyoruz.

vnx-nfs-datastore (12)

NFS Export penceresinde Create butonuna tıklıyoruz ve ilgili alanları dolduruyoruz. Oluşturmuş olduğumuz bu alanda , sanal sunucu barındırılacak ise Root Access olarak izin vermemiz gerektiğini unutmuyoruz. Aksi takdirde sanal sunucularımız çalışmayacaktır. Daha detaylı bilgi için bakınız

vnx-nfs-datastore (6)

Paylaşımımız hazır. VNX üzerinden daha önceden NFS için interface oluşturulmuş ise doğrudan paylaşımı kullanabiliriz. Eğer hazır bir interface yok ise, Settings – Network – interface menüsüne giriyoruz ve Create butonuna basıyoruz.

vnx-nfs-datastore (3)

Adres bölümüne, sanal interface IP, Subnet Mask ve VLAN bilgilerini giriyoruz. MTU varsayılan olarak 1500 değerinde gelmektedir. Eğer network altyapınız imkan veriyorsa bu değeri arttırmanız olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Daha detaylı bilgi içiniz bakınız JumboFrame.

vnx-nfs-datastore (4)

Bütün bu işlemlerden sonra, Vmware ortamımıza geri dönüyoruz ve Storage menüsünden Add Storage butonuna tıklıyoruz.

vnx-nfs-datastore (7)

Network File System seçeneğini seçiyoruz.

vnx-nfs-datastore (8)

En son adımda oluşturduğumuz interface ip adresini giriyoruz. Folder bölümüne ilk adımda oluşturduğumuz dosya yolunu giriyoruz.

vnx-nfs-datastore (9)

Özet penceresine göz atıp işlemleri onaylıyoruz.

vnx-nfs-datastore (10)

Kısa bir süre sonra oluşturmuş olduğumuz Datastore kullanıma hazır hale gelecektir.

vnx-nfs-datastore (11)

Faydalı olması dileğimle…

About the Author

Ersin CAN

#IT Manager #Bilişimsever #vExpert #Baba

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir