VMM Library Server Oluşturma

VMM Library Rolü, Private ve Public bulut altyapımızda ihtiyaç duyacağımız, sanal sunucu şablonları, ISO kalıpları, sürücüler gibi dosyaları saklamak için kullandığımız bir roldür. VMM sunucusu üzerinde kütüphane oluşturulabileceği gibi Windows Server 2008 SP2 sonrası işletim sistemine sahip bir sunucudada oluşturulabilir.

VMM Library sunucusu için ön gereklilikler aşağıdaki gibidir;

  • Library sunucusu ile VMM Management sunucusu aynı domainde olmalıdır. Ayrı domain yapısında ise domainler arası iki yönlü Trust ilişkisi mutlaka olmalıdır.
  • Kütüphane sunucusu ile VMM Management sunucusu arasındaki aktif güvenlik cihazlarından File and Print Sharing (SMB) trafiğine izin verilmelidir.
  • VMM Library için tanımlanan Run As Account kullanıcısına paylaşım üzerinde tam yetki verilmesi gerekmektedir.

VMM Library sunucusu eklemek için yapılması gerekenler ise aşağıdaki gibidir;

Kütüphane için kullanılacak alanda bir klasör oluşturulmalı ve paylaşıma açılmalıdır. Güvenlik özelliklerinden Run as Account kullanıcısına tam yetki verilmelidir. Ben VMM sunucumun E diskinde VMMLibrary isimli klasör oluşturarak devam ediyorum.

Library Menüsü içerisindeki “Add Library Server” butonuna basarak devam ediyoruz.

vmmlibrary (1)

Bu amaç için kullanılacak Run as Account ‘u seçiyoruz.

vmmlibrary (2)

Domain ve sunucu bilgilerini giriyoruz ve Search butonuna basıyoruz. Arama sonuçlarından sunucumuzu seçerek ilerliyoruz.

vmmlibrary (3)

Oluşturmuş olduğumuz paylaşımı seçerek devam ediyoruz.

vmmlibrary (4)

Summary penceresinde yukarıdaki adımların özetine ulaşabiliriz. Eğer herşey yolunda ise “Add Library Servers” butonuna tıklıyoruz.

vmmlibrary (5)

Library Servers menüsü altında oluşturmuş olduğumuz kütüphane kullanıma hazırdır. Kütüphane içerisine birkaç yöntem ile içerik yükleyebiliriz. En basit yöntem Klasör üzerinde sağ tıklayarak Explorer seçeneğini tıklamaktır.

vmmlibrary (6)

Açılan pencerede Kes-Kopyala-Sil gibi basit Windows işlemlerini yaparak içerik oluşturabilirsiniz. Ben ISO ve Template isminde iki klasör oluşturdum ve ISO klasörü içerisine bir DVD kalıp dosyası kopyaladım.

vmmlibrary (7)

VMM penceresini yenilediğimde eklemiş olduğum içeriği artık kütüphanemde görebiliyorum. Diğer içerik ekleme yöntemi ise “Import Physical Resource” butonuna tıklanarak ulaşılabilir.

vmmlibrary (8)

Add Resource butonuna tıklayarak kutuphaneye yüklemek istediğimiz içeriği seçiyoruz ve Browse menusu yardımıylada hedef lokasyonumuzu belirtiyoruz. Eğer yüklediğimiz kaynak içerik hassas veriler içermiyorsa performans için “use unencrypted transfer” seçeneğini seçebiliriz.

vmmlibrary (9)

İçeriğimiz kısa bir süre sonra kütüphanede yerini alacaktır.

vmmlibrary (11)

Yuklemiş olduğumuz içerikleri, işletim sistemi yada bir program kurarken kütüphanemizden seçerek kolaylıkla kullanabiliriz.

vmmlibrary (12)

Faydalı olması dileğimle.

About the Author

Ersin CAN

#IT Manager #Bilişimsever #vExpert #Baba

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir