SharePoint Liste ve Kitaplıklarında Metadata Navigation ile Filtreleme-2

(Metadata Navigation Settings for lists and libraries in SharePoint) 

Makalemize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Makalemizin birinci bölümünde liste ve kitaplıklarda “Metadata Navigation and Filtering” özelliğini nasıl aktif edeceğimizi görmüştük. (Makalenin birinci bölümü için tıklayınız.)

Şimdi de aktif hale getirdiğimiz bu özelliği nasıl yapılandıracağımızı ve nasıl kullanacağımızı öğreneceğiz.

Öncelikle bir önceki makalemde de kullanmış olduğum listeme, “Choice” tipinde yeni bir “Kadro Durumu” adlı kolon ekledim. Bu kolonu neden eklediğimi makalemizin ilerleyen kısımlarında anlatacağım.

 

38_SharepointSettingMetadataNavigationForList_LibrariesFoto_1

 

Artık “Metadata Navigation Settings” ayarlamaları için listemizde Ribbon menü üzerinde “LIST” sekmesi altında “List Settings” e tıklıyoruz.

38_SharepointSettingMetadataNavigationForList_LibrariesFoto_2

“General Settings” başlığı altında, ilk makalemizde ilgili özelliği aktif ettiğimizden, “Metadata Navigation Settings” i görebiliyoruz. Linke tıklıyoruz.

38_SharepointSettingMetadataNavigationForList_LibrariesFoto_3

Sağ tarafa metadata navigasyonu olarak kullanacağım, ana filtreleme kolonunu seçiyorum. Eklediğim “choice” türündeki kolon ismi “Kadro Durumu” görünmekte, fakat diğer “Memleketi” “Çalışan Adı” veya “Çalışan Soyadı” gibi kolon isimleri ise görünmemektedir.

38_SharepointSettingMetadataNavigationForList_LibrariesFoto_4

Sol taraftaki ingilizce açıklamaları okuduğumuz zaman anlıyoruz ki, bu kısımda sadece “Content Type (İçerik Türü-Library için çok kullanışlı bir yapıdır.), Single-value Choice Field (Tek değer alabilen çoktan seçmeli kolonlar) ve Managed Metadata Field (Daha önceden belirlediğimiz kurumsal terimler-Managed Metadata makalemiz için tıklayabilirsiniz.) türleri gösterilmektedir. Bende örneğimize yardımcı olması açısından, başlangıçta nedenini bu kısımda açıklayacağımı söylediğim Kadro Durumu adlı “Choice” türünde bir kolon ekledim.

38_SharepointSettingMetadataNavigationForList_LibrariesFoto_5

Aşağıya doğru ilerlediğimizde “Filtreleme Anahtarları-Key Filters” olarak kullanacağımız kolonları seçiyoruz. Buradan yukarıdakinden farklı olarak “Number- Rakam” , “Person or Group Field-Kişi ya da Grup Kolonu” ve “Date and Time Field-Tarih ve Saat Kolonu” da seçilebilecek kolonlar arasına girmiş durumda… Soldaki ingilizce açıklama da bize bunu anlatıyor. Bende “Number” türündeki “Derecesi” adlı kolonu da filtreleme anahtarı olarak ekliyorum.

38_SharepointSettingMetadataNavigationForList_LibrariesFoto_6

Son kısmı aynı şekilde bırakıp, “OK” butonu ile devam ediyorum.

38_SharepointSettingMetadataNavigationForList_LibrariesFoto_7

 

Artık listemize tıkladığımızda, Hızlı Başlat (Quick Launch) menünün hemen altında, “Kadro Durumu” na göre metadata navigasyonu, Derecesi ve Kadro durumuna göre de filtreleme yapabildiğimi görebiliyorum. Bu yeni gelen navigasyon sadece ilgili liste üzerindeyken görünür diğer sayfalarda görünmez. Aşağıdaki örnekte Kadrolu metadatasını seçtiğim için sadece kadrolu personel görünmekte.

38_SharepointSettingMetadataNavigationForList_LibrariesFoto_8

Bütün personelde derecesi en fazla 3 e kadar olan (yani 1, 2 ve 3) personeli filtrelemede, “Derecesi” kolon isminin hemen altında bulunan alanda “At Most” kriterini kullanıyorum ve sorgu alanına 3 rakaını yazıyorum. Bu alandaki kriterler “Equals (Eşittir), At Least (En Az), At Most (En Fazla)” kriterleridir.

38_SharepointSettingMetadataNavigationForList_LibrariesFoto_9

 

İsterseniz sadece filtreleme ile derecesi en fazla 3 olan ve Kadrolu personeli çok kısa sürede listeleyebilirsiniz.

 

38_SharepointSettingMetadataNavigationForList_LibrariesFoto_10

 

Umarım faydalı olmuştur. 🙂

Görüşmek Üzere….Murat GÜL…

About the Author

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir