Microsoft Hyper-V Server 2012 R2 ISCSI Disk Ekleme

Hyper-V Server veya Core sürümüne sahip işletim sistemleri üzerinde Powershell yardımıyla ISCSI disklerimize erişim sağlayabiliriz.  

Bilindiği gibi ISCSI initiator servisi varsayılan olarak disable durumda gelmektedir. Bu yüzden işe öncelikle bu servisi  çalıştırarak başlayalım.

Start-Service msiscsi” komutunu yazıyoruz.

HyperV-iscsi (1)

Set-Service -Name msiscsi -StartupType Automatic” komutu ile servisi sunucumuzu restart ettiğimizde otomatik başlayacak şekilde yapılandırıyoruz.

HyperV-iscsi (2)

Bu iki komutun kullanıcıya bir geri dönüşü olmaz bundan dolayı servisin durumunu “ Get-Service msiscsi ”  komutu ile görebiliriz.

HyperV-iscsi (3)

 “New-IscsiTargetPortal –TargetPortalAddress sunucu-ip-adresi” komutu ile sunucumuzu Target yani NAS cihazına bağlantısını gerçekleştirelim.

HyperV-iscsi (4)

Bu komut default ISCSI portu olan 3260 ile belirttiğimiz IP adresine erişim isteği gönderir. Eğer Port numarası farklı ve Chap güvenlik ayarları var ise aşağıdaki gibi bir komut kullanmanız gerekmektedir.

New-IscsiTargetPortal –TargetPortalAddress 192.168.8.3 -AuthenticationType mutual -ChapUsername get-itlabs.com -ChapSecret Qwerty1234 -TargetPortalPortNumber 3185

HyperV-iscsi (5)

Evet şimdi belirttiğimiz Target adresine bağlantıyı aşağıdaki komut yardımıyla gerçekleştiriyoruz. Eğer bağlantının kalıcı olmasını istemiyorsak Ispersistent değerini $false yapabiliriz.

Get-IscsiTarget | Connect-IscsiTarget -IsPersistent $true

HyperV-iscsi (6)

NAS cihazı üzerinden bağlantının gerçekleştiğini kontrol edebiliriz. Eğer bağlantı kurulamamışsa network bağlantılarını ve firewall ayarlarınızı kontrol etmelisiniz.

HyperV-iscsi (7)

NOT : Powershell komutlarına biraz daha alışmak için hemen söylemek istemedim fakat yukarıdaki komutlardan kafanız karıştı ise bildiğimiz ISCSI initiator penceresini iscsicpl.exe ile açabilirsiniz. J

HyperV-iscsi (8)

Atanmış olan disklerimizi “Get-iSCSISession | Get-Disk“ komutu ile görebiliriz. Tabiki Windows’a atanan her yeni disk gibi durumu Offline şekildedir.

HyperV-iscsi (9)

İnitalize işlemi için Get-Disk komutu ile Disk numarasını öğreniyoruz ve sonrasında Initialize-Disk komutu yardımıyla diskimizi online hale getiriyoruz.

HyperV-iscsi (10)

Şimdide diskimizi kullanım için aşağıdaki komut yardımıyla formatlıyoruz.

“ New-Partition -DiskNumber 1 -UseMaximumSize -AssignDriveLetter | Format-Volume -NewFileSystemLabel “ISCSI Disk” -FileSystem NTFS “

HyperV-iscsi (11)

Artık diskimiz kullanıma hazır. Bunu Hyper-V konsolu yardımıyla da doğrulayabilirsiniz.

HyperV-iscsi (12)

NOT : Döküman da her hangi bir NAS hizmeti veren cihaz üzerinde ISCSI targetlarını oluşturup, Hyper-V sunucusu için kullanıma hazır hale getirdiğiniz kabul edilmektedir.

About the Author

Ersin CAN

#IT Manager #Bilişimsever #vExpert #Baba

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir